Leila Slimani: Kehtolaulu

Shokkiefekti alussa. Lastenhoitaja on tappanut hoitamansa pienet lapset. Loput kirjasta kertoo, miksi näin tapahtui.

Louise on vaatimattoman oloinen nainen. Pariisilainen uraa tekevä pariskunta palkkaa hänet pienten lastensa hoitajaksi. Aluksi kaikki on hyvin. Louise on täydellinen. Vähitellen Louise on liian täydellinen, hermostuttavan täydellinen. Lasten vanhemmat tietävät, että jokin vaivaa Louisea, mutta Louise kieltäytyy avusta. Lukija tietää mikä Louisea vaivaa ja voi tuntea sääliä häntä kohtaan. Louisella on taustalla huono avioliitto, epäonnistunut vanhemmuus ja paljon velkaa. Halpa vuokra-asunto homehtuen murenee alta. Tytär on hylännyt Louisen. Louise elää hoitolapsilleen ja hoitolastensa vanhemmille. Louise haluaa uuden vauvan, jota voi hoitaa. Hoitolapset tarvitsevat uuden siskon tai veljen. Lukijana seuraan vaimennettuna vierestä.

Kirjan tarinan kertoo tapahtumista ulkopuolinen kertoja, joka selvittää lukijalle Louisen arvoituksen. Lukija seuraa perheen elämää, josta varjossa, alati kapenevaan mieleensä sulkeutunut Louise on osaton. Kehtolaulussa on mukana myös ajankohtaista kritiikkiä paperittomien naisten kokemuksista ranskalaisten perheiden lastenhoitajina. Luokkaerot ovat selkeät. Menestyneet kantaranskalaiset ovat olemassa ja osallistuvat yhteiskuntaan siinä missä paperittomat naiset ovat olemattomia ja osallistuvat yhteiskuntaan kasvattamalla isäntiensä ja emäntiensä lapsia, jotka jo syntymästään ovat paremmassa asemassa ranskalaisessa yhteiskunnassa kuin he itse ovat. Louise ei ole tarinasta saamani mielikuvan mukaan paperiton nainen. Hänen varjonsa ovat toisenlaisia.

Kehtolaulun teksti on sujuvaa, juonen kuljetus on kirkasta. Tarina on selkeän kliininen esitys pakkomielteen ja syrjään jätetyn ihmisen elämästä. Voisin tulkita Kehtolaulun kuvauksena varjoissa sairastuneesta mielestä, jota peitellään kiltteyden ja maanisen miellyttämisen halun naamion taakse kunnes naamio murenee sisäisen paineen tiivistyessä ja sen takaa paljastuu vääristyneet kasvot.

”Ajatus lapsesta pyörii hänen mielessään. Hän ei muuta ajattelekaan. Vauva, jota hän rakastaisi silmittömästi,  on ratkaisu kaikkiin hänen ongelmiinsa. Kun se olisi pantu alulle, se tukkisi puiston juoruakkojen suut ja lepyttäisi hänen kamalan vuokraisäntänsä. Ja turvaisi Louisen aseman hänen omassa valtakunnassaan. Louise arvelee, että Paulilla ja Myriamilla ei ole tarpeeksi yhteistä aikaa. Että Mila ja Adam ovat vauvansaannin este. On lasten vika, että pariskunta ei kykene lähentymään. Lasten oikut uuvuttavat heidät, Adamin höyhenenkeveä uni lopettaa heidän rakastelunsa lyhyeen. Jos lapset eivät lakkaamatta pyörisi jaloissa mankumassa ja kärttämässä hellyyttä, Paul ja Myriam voisivat edetä asiassa ja tehdä Louiselle lapsen. Hän haluaa vauvaa palavasti, sokeasti, kuin riivattuna. Hän haluaa sitä enemmän kuin mitään muuta, niin paljon että tekee kipeää, niin paljon että hän kykenee tukehduttamaan, polttamaan, tuhoamaan kaiken mikä asettuu hänen ja tuon toiveen täyttymisen väliin.” (s. 211)

*

Pohdin lukemisen jälkeen, että olisinko saanut kirjasta enemmän irti, jos ulkopuolinen kertoja olisi luopunut asemastaan ja antanut äänen vahvemmin Louiselle, lapsille ja lasten vanhemmille? Jos ylläoleva lainaus olisi minä-muodossa, minkälaisen vaikutelman se jättäisi?

*

IMG_0956

*

Teksti ja kuva: Heidi Kusmin-Bergenstad

*

Leila Slimani: Kehtolaulu

2018 WSOY

Suomentanut: Lotta Toivanen

Kannen kuva: Marie Carr

237 sivua

arvostelukappale

*

Muita murtuneita mieliä:

Eugene O’Neill: Traania, Vaaravyöhykkeessä ja Ristin paikka – Kolme yksinäytöksistä näytelmää

Tomi Kontio: Uumen

Shirley Jackson: Linna on aina ollut kotimme

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s