Kirjavuoteni 2018

Kiitokset vuodelle 2018! Kiitos lukijoille, kirjailijoille, kirjastoille, kustantajille, kääntäjille, kuvittajille, kirjakaupoille, kirja-alan toimijoille, kriitikoille, kirjabloggareille. Kiitos Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä kirjallisuudesta innostuneille. Kiitos lukuhaasteista Helmet ja #Runo18.

Kiitos kirjoista ja kiitos kirjallisuudesta keskustelijoille!

*

Tulin vuoden aikana lukeneeksi useamman kirjan ja koko lukulista löytyy täältä: Luetut kirjat 2018. Viihdytin itseäni tänä vuonna myös tekemällä tilastoa suurin piirtein siitä, minkälaista kirjallisuutta olen lukenut. Ja tämä vinhan epämääräinen listaviritys löytyy täältä: Kirjavuosi 2018 tilastoina

Ja koska olen päässyt listojen makuun, niin alla lista kirjoista, jotka ovat jääneet erityisesti mieleeni vuoden aikana lukemistani kirjoista. Joukossa on tämän vuoden aikana julkaistuja, mutta myös aiempina vuosina ilmestyneitä kirjoja.

Olen jakanut kirjat ryhmiin: kotimainen proosa, ulkomainen proosa, runot ja näytelmät viimeisenä ryhmänä muut. Kyllä – melko mielivaltainen ryhmittelyperuste, mutta tällä mennään. Kirjat ryhmissään ovat aakkosjärjestyksessä, sillä en kykene tekemään top jotakin -listoja.

Kotimainen proosa

Turo Kuningas: Välityö

”Välityö ei ole helppoa luettavaa.  Tekstin tahti on maanista, rönsyilevää, piikistä, vittuilevaa, satiirista, tilassa-jumittavaa. Se on kommenttiryöppyä, reaktiota ja kuvailua työmarkkinoista, työelämästä, poliittisesta ilmapiiristä ja median vilpittömästi paskimmista ulostuloista oli se sitten henkilöitynyttä tai netin mahdollistamia ulostuloja. Välityö repäisee rikki kronologisen kerronnan, pilkkoo sen post-post-postmodernisti paloihin ja tarjoaa sen pilkkakirveellä pilkottuna lukijalleen.”

Erkka Mykkänen: Something not good

””Veikolla on kaikki ihan hyvin.”

Näin lukee kirjan takakannen tekstissä ja mikäs siinä kun kaikki on ihan hyvin. Hyvä juttu Veikolle. Haluan kuitenkin problematisoida tätä väitettä.”

Maija Sirkjärvi: Barbara ja muita hurrikaaneja

”Sirkjärvi on taitava kertoja luomaan klaustrofobista jännitettä, tihentyvää tunnelmaa, joka pirskahtelee kunnes räiskähtää. Aina ei räisky. Joskus nurinkurinen myrsky nousee hitaasti, myllää aikansa ja sitten vaimenee horisontin viivan taakse yhtä oudon huomaamattomasti kuin on paikalle saapunutkin. Novelleissa vieraantuneisuus ja arkisuus kulkevat vieri vieressä toisiinsa hankaamatta kunnes joku outo hyppää eteen (tai ollut mukana koko ajan, mutta sitä ei ole tullut aiemmin huomanneeksi) ja tarinan suunta hiertyy tutisevaksi painesäiliöksi. Hienovaraista siirtymistä arkikokemuksista kohti säkenöivää pakokauhua.”

Eeva Turunen: Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa

”Jäin koukkuun henkilöhahmojen neuroottisiin mentaalisiin yksityiskohtiin ja ajatusjumituksiin. Ja havahduin ajatukseen, että henkilöhahmojen ajatuksenkulku oli kaikessa vapaudessaan hyvin luonnollista: kuinka moni meistä ajattelee selkeitä lauseita? Kuinka moni ajattelee eheäksi kirjoitetun kertomusten lailla?”

Enni Vanhatapio: Absentia

”Kirja kertoo tragedian tai kenties useamman. Ihmiset eivät levollisesti löydä toisiaan, ovat epävarmoja ja siksi runnovat toinen toisiaan eri tavoin. Mukana on myös rakkautta, herkkyyttä ja hetkiin kiinnittyvää onnellisuutta. On myös salaisia tuokioita, jotka määrittävät ihmisten olemisen tapoja ja suhdetta minän ulkopuoliseen todellisuuteen.”

*

Ulkomainen proosa

Rachel Cusk: Ääriviivat

”Mistä tämä kirja kertoi? Tällaiseen kysymykseen en koe tarpeelliseksi löytää mielekästä vastausta. Ääriviivojen kiinnostavuus kirjallisuutena on minulla toisaalla.

Han Kang: Ihmisen teot

”Kirjassa ei syytellä, edes suoraan tuomita vaan esitetään ja kerrotaan mitä väkivalta saa aikaiseksi ihmisen ruumiissa ja ihmisten mielissä. Lukeminen tapahtui minulla varovaisesti sivu sivulta ja hiljaisella mielellä siitä, miten ihmisiä on kohdeltu ja kohdellaan.”

Ben Lerner: Lähtö Atochan asemalta

”Miksi minun edes tulisi olla kiinnostunut muiden henkilöhahmojen näkökulmista? Kirja oli minulle ensisijaisesti kuitenkin kiehtova juuri tajunnanvirran esityksenä tragikoomisesta hahmosta, joka kuvaa mitä hän koki ja ajatteli yhden elämänjakson aikana.”

Sara Strindsberg: Unelmien tiedekunta

”Tarinan keskushenkilö on Valerie, jolle prostituutio, huumeet, yleinen häiriköinti, sovinnaisuuksien sohiminen sukupuolella ja seksillä ovat normaalia. Valeriella on monomaaninen missio: miehiä ei tarvita tässä maailmassa, ei edes lisääntymiseen. Hän on kirjoittanut tästä manifestin, jonka läpivieminen valtavirtaan on hänen elämäntehtävänsä.”

Junichiro Tanizaki: Avain

”Avain oli erikoinen lukukokemus.

*

Runot ja näytelmät (5+1 – okei vähän huijaan tässä)

Veera Antsalo: Imago

”Imago oli minulle kirkasta lukuonnea. Se avautui minulle runoutena, joka antaa tilaa oivaltaa, vaatii minulta kyseenalaistamaan lukutapojani ja mikä parasta tämän runokokoelman lukukokemuksessa: ymmärtämään jotakin sen tyyppistä abstraktia toimintaa, olemassaoloa, mitä en kykene sanoittamaan.”

Kaisa Ijäs: Aurinkokello

”Aurinkokello havahdutti minut näkemään erilaisia aikakäsityksiä. Vertailuun nousi syklinen ja lineaarinen aikatuntuma. Syklinen panostaa kiertoon ja lineaarinen toimii parhaiten ihmiselle. Lineaarisessa aikakäsityksessä ovat mukana historia ja muistot. Syklinen on voimakas, muuttumaton, ja lineaarinen vääjämätön ja pakollinen. Ja ajattelen: tästä pidän.”

Octavio Paz: Kotka vai aurinko

Blogiteksti mahdollisesti tuloillaan, jos kykenen kommunikoimaan sanalliseen muotoon lukukokemustani. Siis vaiheessa.

Fernando Pessoa: En minä aina ole sama

”Jos et tiedä miksi se on olemassa et tiedä miksi olet olemassa”

Sofokles: Traakhiin neidot, Aias, Filoktetes ja Elektra

”Sofokleen näytelmiä lukiessa nautin siitä, kuinka tragedia etenee henkilöhahmojensa kautta kohti vääjämätöntä loppua. Tuntuu kuin niissä tekstin tasolla ei olisi mitään ylimääräistä, mikä tekee niistä entistä kiehtovampia minulle.”

Tuija Välipakka: Uutisia!

”Uutisia! on hauska, kiehtova, oivaltava ja ovela runoteos. Sen sisältö ja sisällön esittämisen tapa ovat ajankohtaisia mitä tulee uutispainoitteiseen viestintään jokapäiväisessä elämässämme. Uutisia! ei tarjoa valmiita vastauksia, mikä on pelkkää plussaa, koska tykkään ajatella itse.”

*

Muut

Jarno Hietalahti: Huumorin ja naurun filosofia

”Kirjan luettuani sain virkistävän kompleksisen kuvan huumorista. Huumorista on moneksi ja se on tiukasti kiinni ihmisyyden ytimessä: mille nauramme ja miksi nauramme. Kirja oli minulle onnistunut lukukokemus: kiinnostava, ajattelua kiihdyttävä, paikoin sopivan ärsyttävä (itsereflektio: missä menee huumorintajuni tai huumorimakuni rajat) ja tiedoltaan rikas aiheesta, josta harvemmin on kirjoitettu suomeksi mitään näin laajaa, kriittistä ja analyyttistä.”

Octavio Paz: Suuri lasi

Blogiteksti kehitteillä

Judith Schalansky: Atlas of Remote Islands – Fifty Islands I Have Never Set Foot on and never will

”Nämä saaret ovat luonnon omia geologisia ihmeitä, taidonnäytteitä, kummajaisia, jäännöseriä, vitsejä ja kysymysmerkkejä.”

Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin jumala – Ellen Thesleffin elämä ja taide

”Ellen Thesleff (1869-1954) on taiteilija. Tämä ei jää epäselväksi Hanna-Reetta Schreckin laajasta Ellen Thesleffistä kertovasta elämäkerrasta. Ellen oli nainen, joka eli ja hengitti taidetta aikana, jolloin hän ei oman sukupuolensa mukaisesti tulisi elättää itseään taiteella.”

Sinikka Vuola ja Tommi Melender: Maailmojen loput

Blogiteksti kehitteillä

*

img_9974-2

*

Teksti ja kuva: Heidi Kusmin-Bergenstad

*

Muun muassa myös nämä pysäyttivät erityisellä tavalla vuoden 2018 aikana

Heli Slunga: Kehtolauluja kuoleville

Samuel Beckett: Malone kuolee

Gaius Valerius Catullus: Kaikki runous

Elin Willows: Sisämaa

Helena Sinervo: Merveli

Laura Gustafsson: Pohja

Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin

Sari Salin: Narri kertojana – Kultaisesta aasista suomalaiseen postmodernismiin

Runoreaktio! Intertekstio: Valoja sanoihin

Joseph Campbell: Sankarin tuhannet kasvot

Marguerite Duras: Kirjoitan

Ja bonuksena:

Kirjavuoteni 2017

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s