Tanaka & Fukasawa: Mestarietsivä Peppunen

Reps! Tai tässä tapauksessa kenties osuvampi vaihtoehto olisi Prööt!

Mestarietsivä Peppunen ja hänen apurinsa Brown selvittävät rikoksia. Peppusella on pettämätön vainu ratkaista mysteereitä loogisen päättelykyvyn avulla sekä kiinnittämällä huomioita tärkeisiin yksityiskohtiin, jotka tainnuttavat syylliset tunnustamaan rikoksensa. Peppunen saa kirjan sivuilla selvitettäväksi kaksi mysteeriä. Ensimmäinen niistä on Rouva Purppuran tapaus. Rouva Purppura on asialleen omistautunut bataattiviljelijä ja tarinan alussa hänen mailtaan lähdetään etsimään aarretta. Matkan varrella vastaan tulee visuaalisia vihjeitä, joita lukija pääsee ratkomaan ja tajunnan räjäyttävä loppuratkaisu. Toinen mysteeri tulee lähelle Peppusen ja Brownin etsivätoimistoa, kun vanukas katoaa Peppusen työhuoneesta.

Kirjan takakansi lupailee lukijalleen: ”Uljaasta ulkomuodostaan ja briljantista päättelykyvystään tunnettu Mestarietsivä Peppunen ratkaisee tapauksen kuin tapauksen yhdessä pöräyksessä.” Ja sitä hän todella tekeekin. Alla esimerkki millä naamiot riisutaan paatuneimmaltakin rikolliselta:

”- No niin… Suonette että pieraisen…

– Mitä?”

*

Kirja on lastenkirja, mutta vetoaa luultavasti myös aikuisenkin huumorintajuun, ainakin sen infantiiliin osaan tai freudilaisittain kapinavaiheiseen pöhinään. Mitään multitasoista aikuiselle ymmärrykselle tarkoitettua ainesta kirja ei tarjonnut, mitä olen löytänyt vaikkapa Madagascar – trilogian elokuvista (Dream Works Animation, ensimmäinen julkaistiin 2005). Mestarietsivä Peppusen huumorin aiheuttama hihitys ja kertaluontoinen pyrskähdys jäi osaltani siis pieruhuumorin tasolle. Toisaalta pelletööttejäkin tarvitaan, jos ne toimivat pikaisena comic relief – tyyppisenä naurunherättäjänä.

Mestarietsivä Peppunen on siis läpeensä lasten kirja. Se ei vaikuta kuitenkaan vain energisoivan lukukokemusta pyllyn hauskuudella vaan antaa ohjeita kuinka tarkkaavaisuutta voi kehittää, antaa mahdollisuuksia mentaalisen aikajanan laajentamiseen hetken tai yhden päivän ulkopuolelle, opettaa syy-seuraus-suhteita ja kuinka yksityiskohdista rakentuu kokonaisuuksia. Kirja tarjosi joitakin visuaalisia pulmia. Lukija pääsee esimerkiksi etsimään puuttuvia asioita kuvista ja etsimään ulospääsyä sokkeloista ja labyrinteista. Kirjan visuaalisuus on hyvin selkeä ja yksityiskohtia lopulta hyvin vähän. Näin ollen tuntumakseni jäi, että kirjassa tasapainoiltiin hauskan henkilöhahmon (Peppunen) ja arvoitusleikkien välillä.

Minulle aikuisen lukijan perstuntumakseni jäi, että kirjan visuaaliset leikit olivat helppoja ja niitä oli lopulta melko vähän, mutta koska en ole asiantuntija lastenkirjallisuudessa, niin en ole tästä varma. Toisaalta, jos mestarietsivä Peppunen ohjaa lapset oppimaan uutta, harjaannuttamaan aistejaan ja päättelykykyään tai vaikkapa luomaan jotain omaa Peppusen maailman innoittamana, niin pelkkää plussaa koko kirja! Kirja palautti mieleeni elävästi sen kuinka skidinä tykkäsin tutkailla ja piirrellä karttoja, osa niistä oli hyvin fantastisia ja veivät maan ytimiin saakka. Näiden karttamatkojen aikana syntyi erilaisia tarinoita ja kohtauksia, jotka olivat todellisuutta ihmeellisempiä. Näin ollen ihan pelkäksi yhden pöhähdyksen lukukokemukseksi kirja ei siinä mielessä minulle jäänyt.

*

*

Teksti ja kuva: Heidi Kusmin-Bergenstad

*

Tanaka Yōko ja Fukasawa Masahide (kuvittaja): Mestarietsivä Peppunen

japaninkielinen alkuteos Oshiri Tantei, 2015

Suomenkielinen laitos: Mayu Saaritsa

2018 Otava (Nemo)

88 sivua

arvostelukappale

*

Lisää lastenkirjallisuutta ja/tai naurua blogissa

T. S. Eliot: Kissojen kielen kompasanakirja

Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia

Erkka Mykkänen: Something not good

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s