Richard Marsh: Pyhä kuoriainen

”En häpeä tunnustaa teille, että minun täytyi juoda neljä kuppia teetä, ennen kuin hermoni rauhoittuivat.”

Jännitystä, kaupunkiseikkailua, salapoliisikerrontaa, mysteerikirjallisuutta ja kauhua 1800-luvun lopun englantilaisen viihdekirjallisuuden aarrearkusta. Richard MarshinThe Beetle (suom. Pyhä kuoriainen) julkaistiin aikoinaan samana vuonna Bram StokerinDraculan kanssa ja menestyi Draculaa paremmin. Dracula on luultavasti kestänyt aikaa paremmin, mutta viihdyttävä Pyhä kuoriainen silti on.

Eipä tästä kovin paljoa viitsi juonellisesti paljastaa, mutta kerron tämän. Kirjassa on neljä osaa, neljä kertojaa, jotka kuvaavat niitä outoja tapahtumia pääosin muutaman päivän aikana, jolloin voimakas egyptiläinen henkiolento vainoaa yhtä parlamentin jäsentä ja siinä sivussa saa aikaiseksi kauhua ja tuhoa parlamentaarikon läheisissä ja yhdessä viattomassa ohikulkijassa.

Kirja on viihdyttävä ja jännittävä huttunen ajan tiedettä, ihmiskuvaa, Lontoon elämänmenoa katutasolta ja oman aikansa ymmärrystä menneistä kulttuureista. Kultturisessa pääosassa on muinainen Egypti. Kirjaa tuskin kannattaa käyttää tiedonlähteenä muinaisen Egyptin uskonnollisesta elämästä ja ajattelusta, mutta viihteenä tämä menee oivallisesti. Lisäksi oli ilahduttavaa kuinka kertomuksen naista (parlamentaarikon morsian) ei ollut kirjoitettu  hysteeriseksi pyörtyileväksi damsel indistress -hahmoksi vaan hän oli omapäisen toimelias nuori nainen vaikkakin lopulta klassisesti vaaran alla ja päätyy elämänsä miesten pelastamaksi (sori – taisi olla juonipaljastus, mutta kun luette kirjaa, niin stoorilinja ja lopetus ovat aika ennakoitavissa).

Ajoittain harmittelin kirjan toimitustyön keskeneräisyyttä. Suomennos olisi kannattanut tarkistaa ekstrasilmäpareilla. Kirjoitus/lyöntivirheet eivät kuitenkaan haitanneet merkittävästi lukukokemustani.

Parasta kirjassa oli Lontoo miljöönä ja astuminen 1800-luvun englantilaiseen maailmaan viihdekirjallisuuden kautta. Herkullista luettavaa ja mukavan menevä kertomus kokonaisuudessaan. Mukana todellisia cliffhangereitä ja jos hyönteiset ovat karmivia, niin ällö-kauhuväristykset kuuluvat lukukokemukseen.

Kirja oli mukava välipala ja slaissi kirjallista ja kulttuurihistoriaa yli sadan vuoden takaisesta Englannista. Ei jää vaivaamaan, mutta lukemisen ajan menevä ja erinomaisesti toimiva arjesta irroittaja.

*

Teksti ja kuva: Heidi Kusmin-Bergenstad

Richard Marsh: Pyhä kuoriainen

1897, suom. 2018 William Ilmoni

Kustantaja: Oppian

Alkuteos: The Beetle

231 sivua

Lainattu kirjastosta