Ystävänpäivän lukumaraton

Lukemista 24 tuntia putkeen, vapaalla tyylillä ja tauot lasketaan tuohon vuorokauden tuntimäärään. Miksei?

Pari vuotta sitten olin mukana vastaavassa lukuhaasteessa: Lukumaraton 24H. Silloin meni lukuhommat paremmin ainakin sivumäärällisesti, sillä tuli luettua reilusti yli 1000 sivua.

Mitä tapahtui, Heidi? Olet kirjafani, lukuihmisiä, biblionörtti. Pois turha lukukireys! Hyvin meni tälläkin kertaa. Ilon kautta: luin pääosin kiinnostavaa kirjallisuutta ja samalla kolme hyllylämmittäjääkin.

Luin Fernando Pessoan valikoidusti kootut runot: En minä aina ole sama loppuun, Tove Janssonin Muumipapan urotyöt, Junichirō Tanizakin Avaimen ja Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinan. Siis reilut pari sataa sivua runoutta, lastenkirjan ja japanilaista psykologista pienoisromaanikerrontaa. Sivumäärä: 547.

Pessoan kootut olin aloittanut jo aikaisemmin ja sain sen nyt päätökseen. Proosarunollinen runoreaktio tulee blogiin myöhemmin. Vaikutuin ja todenäköisesti jäin fiilistelemään joitakin runoja pidemmäksi aikaa. Ja harmittelen, että kyseessä oli kirjaston kirja. Olen paikallisen kirjaston viikottain vakiasiakas, mutta olisi tämä kirja kiva löytää kotikirjastostakin. Jos jollakin on kyseinen teos vapaana myyntäväksi tai tiedätte jonkun, jolla kirja vapaana jatkamaan matkaa tai jos näette tämän jossakin myynnissä, niin viestiä vain minulle päin (kosminenk ät gmail.com).

Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina eteni myös runomuodossa kuvaten kertojan kokemusmaailmaa vaimona ja äitinä elämäntilanteessa, jossa puoliso on alkoholisti. Vahvaa tekstiä. Tove Janssonilta olen lukenut pari muumikirjaa aikaisemmin ja täytyy valitettavasti todeta, että Muumipapan uroteot ei kolahtanut. Jotakin puuttui. En tiedä mitä, mutta jotakin. Hauska lukukokemus kuitenkin. Suosikkihahmokseni nousi kummitus, joka peilasi todellisuutta niin kiinteästi omasta näkökulmastaan, että hänen heittonsa dialogeissa lähenteli absurdismia. Luin maratonin aikana myös yhden romaanin, Tanizakin alunperin 1950-luvulla julkaistun Avaimen (suomennos 1961, Tuomas Anhava, Otava). Ennakkoluuloni/pelkoni oli pehmopornoinen, mutta sitä tämä psykologinen pienoisromaani ei (onneksi) ollut. Kirjoitan Avaimesta blogiin myöhemmin lisää. Vaikuttava lukukokemus, hämmentävä, seksuaalisen vallan ja perinteisen japanilaisen ja länsimaalaisuuden kohtaamisen kuvaus. Pieni kirja, painava sisältö erityisesti kerronnallisin keinoin rakennettuna tunnelmana.

Olen tottunut lukemaan kirjani pätkissä ja minulla on usein 2-3 kirjaa kesken samanaikaisesti. Maratonin päätteeksi tulin todenneeksi, että saattaa olla aika käydä optikolla ja olen syyllinen kissojeni lellimiseen eksessiivisin määrin.

”Mitä täällä pitää tehdä, että saa huomiota?” Kirjakissa Hilman muuvsit ovat huomiota herättäviä.

Ystävänpäivän lukumaratonin käynnisti Kirjavaras (Kirjavarkaan tunnustuksia)

Lähtisinkö uudelleen mukaan lukumaratonille? Miksei.

*

Teksti ja kuva(t): Heidi Kusmin-Bergenstad

Ystävänpäivän lukumaraton:

Sivumäärä: 547

Luetut kirjat:

Fernando Pessoa: En minä aina ole sama

Tove Jansson: Muumipapan urotyöt

Junichirō Tanizaki: Avain

Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Ystävänpäivän lukumaraton

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s