Suvi Valli: Spiraali

Joskus minulle käy runoja lukiessa ja etenkin kotimaista nykyrunoutta lukiessa niin, että kadotan tekstin ja alan ajatella omia. Nämä ”omat” ovat usein kielenleikkiä, oivalluksia, hihityksiä ja tapoja nähdä toisin. Hyvä runous tekee tätä minulle. Tästä tunnistan itselleni hyvän nykyrunouden. Kuljen tekstin ulkopuolelle ja kun olen ajatteluni ajatellut, niin jatkan taas tekstin parissa.

Spiraalia lukiessa ajatukseni lähtivät jälleen liikkeelle. Kerkesin poimita niistä joitakin:

Paikallaan huojuvat kevenevät epämääräisyyksistään. Tyhjenevät sanoista ja täyttyvät ajatuksilla, jotka putoavat tai läikkyvät ihmisen muodosta reunoilta yli. Sinne ne menevät. Hei-hei.

Meditaatio liikkeessä. Pyörivä. Jalat paikoillaan ja ihminen pyörii. Paikoillaan pyörii. Tulee spiraali. Ihmisen mukana kulkevat tämän ajatukset.

Kun keinuu kehää aikansa, niin tulevatko vastaan hetki sitten pudotetut mietteet? Ovatko ne uusia vai tunnistaako ne samoiksi vanhoiksi? Ovatko ne tuulettuneet? Näkeekö ihminen nuo ajatukset?

Tasapainoaisti on korvassa. Haihtuvat vuoret.

Oivallus erottaa ihmisen toisesta. Ehkä lopullisesti.

Ja sitten on jalkoja. Kaksi ja yksi neljä. Miesten (alastomia), naisten (puettuja) ja lasten (sieviä). Jalkoja ilman päitä. Lapsen jaloilla on myös kädet. Ja naisen jaloilla varpaita. Tämäpä kummallista.

Kulkeminen maalla, meressä ja ilmassa. Siellä menevät jalat, kun eivät pysy paikoillaan.

Ja lopulta jalat katoavat paperilta.

Minne se meni? Tai alussa – Mistä se tuli?

Aina menossa. Aika menossa. Se on aika. Jos ei olisi aikaa, ei olisi menoja.

 

Teksti ja kuva: Heidi Kusmin-Bergenstad

Suvi Valli: Spiraali – 2017 – Otava

105 sivua lainattu kirjastosta

Yksi vastaus artikkeliiin “Suvi Valli: Spiraali

Kommentointi on suljettu.