Helmi Kekkonen: Vieraat

Vieraat on episodiromaani. Se sellainen kirja, jossa on usein laaja henkilögalleria, jota esitellään sukupolvien yli menevillä kertomuspätkillä. Jokaiseen henkilöhahmoon keskitytään yhden luvun verran, jolloin lukija ei oikeastaan pääse tuntemaan heistä kunnolla yhtäkään. Joskus tämä tuntuu minusta hieman turhauttavalta, mutta joskus se toimii kuten tässä kirjassa. Vieraissa heillä on koskettavat tarinat, joten vieraantumisen tunnetta ei varsinaisesti tullut ja tämän tyyppisessä kirjallisessa rakenteessa henkilöhahmot ovat mielestäni usein väline kertoa jotakin laajempaa meistä ihmisistä.

Vieraiden ihmiset ovat yhteensopimattomia keskenään, mutta heitä yhdistää kuitenkin jonkinlainen läheinen suhde. Tuota suhdetta ylläpitää joko sukulaisuus, perheenjäsenyys, ystävyys tai yhteinen unelma kuten perheen perustaminen. Menneisyyden tapahtumat ovat yhdistäneet ihmiset, mutta he ovat elämisen kuluessa kuitenkin kasvaneet toisistaan erilleen. Kirjassa on paljon puhetta perheistä ja lapsista suhteessa vanhempiin. Vieraat herättelee pohtimaan lapsiperheen arkea ja sen vastapainona lapsettomuutta. Lapsiperheen elämä ei ole onni ja autuus eikä etukäteen valmiiksi suunniteltu pakettiratkaisu elämälle vaan puurtamista, joka vie voimat. Onni lapsessa on hetkissä. Jälkikasvu tuntuu muuten olevan olevan onnen tiellä. Näin kaikilla paitsi lapsettomalla naisella, joka uskoo, että hänen ahdistuksensa poistuu lapsen synnyttyä.

Kirja kertoi minulla lapsisuhteiden lisäksi erityisesti toisistaan vieraiksi jääneille ihmisille. Henkilöhahmot ovat ongelmiensa sokaisemia, että eivät näe läheistä sellaisena kuin hän on. Yhteensopimattomuus tulee juuri tästä. Syyt yhteensopimattomuuteen ovat usein hyvin yleisinhimillisiä: lapsuuden traumat, sairastuminen, perhearjen paineet ja tai unelmakuplan vaaliminen yhteisen elämän kustannuksella. Puhumattomuus tai kohtaamattomuus tuhoaa ihmissuhteita.

Helmi Kekkosen kieli ja tarinan kerronta ovat sujuvaa ja kirja vei mennessään. Luin tämän lähes ”yhdeltä istumalta”.

 

Teksti ja kuva: Heidi Kusmin-Bergenstad

Helmi Kekkonen: Vieraat (2016 Siltala)

195 sivua lainattu kirjastosta

Läheiset ihmiset kriisissä keskenään ja itsensä kanssa:

Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät

Elina Hirvonen: Että hän muistaisi saman

Philip Teir: Tällä tavalla maailma loppuu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s