Nanao Sakaki: Syödään tähtiä!

”KULJE MUTAISIN JALOIN

Kun kuulet likaisia tarinoita,

pese korvasi.

Kun näet rumia asioita,

pese silmäsi.

Kun ajattelet pahoja ajatuksia,

pese mielesi.

ja

pidä jalkasi mutaisina.”

 

Nanao Sakaki (1923-2008) oli japanilainen runoilija ja aktivisti, joka kierteli ympäri maailmaa. Ja ilmeisesti hän kulki paljon kävellen. Sakaki vietti erityisen paljon aikaa Yhdysvalloissa. Ja vaikka Sakaki vaelteli elämänsä aikana ilmeisen paljon, niin juurettomalta ja ulkopuoliselta hän ei vaikuta. Hänen runoutensa tarttuu kiinni hänen elinaikanaan ajankohtaisiin aiheisiin sekä yleisemmin muistuttaa ironisesti, satiirisesti tai hiljalleen avautuvasti, mitä on olla ihminen ja elää yhdessä hetkessä kerraallaan. Japanilaisuus kulkee Sakakin runouden taustalla aforistimaisuutena, joka on minulle tuttua haiku- ja tankarunoudesta.


Sakakilla oli mielipiteitä, jotka tulevat esille hänen runoudessaan. Hän vastusti muun muassa ydinvoimaa ja vessapaperia. Jo vain. Vessapaperia. Kokoelmasta löytyy runo, jossa hän kertoo paskovansa luontoon, puroihin, peltoihin, sillä maksaa näin esimerkiksi veroja luonnolle. Huumorimiehiä.

Runojen lisäksi elämäkerta tai vastaava olisi kiinnostavaa luettavaa. En ole erityinen elämäkertojen fani, mutta Nanao Sakaki vaikuttaa mielenkiintoiselta. Löysin pääkaupunkiseudun kirjastokannasta ainoastaan tämän juuri lukemani Savukeitaan toimesta rakennetun runokokoelman. En muuta. Harmi. Sakaki taitaa olla hyvin tuntematon tekijä suomalaisille. Kiitos – jälleen – Savukeitaalle!

Teksti ja kuvat: Heidi Kusmin-Bergenstad

Nanao Sakaki: Syödään tähtiä! Savukeidas 2011, suom. Tero Tähtinen. Runot valittu kahdesta kokoelmasta vuosilta 1980- ja 1990 -luvuilta.  74 sivua lainattu kirjastosta.

2 vastausta artikkeliin “Nanao Sakaki: Syödään tähtiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s