Jarkko Volanen: Hiekankantajat

Jarkko Volasen esikoisteos vie pohjoiselle viimaiselle kaamoksen peittämälle saarelle, josta kaupunkilaispariskunta Aura ja Henri ovat ostaneet vanhan pappilan. Katto tarvitsee remonttia, on kylmä, reitti kauppasaarelle ja mantereelle on venematkojen päässä. Ympäristö on jännittävä ja ajoittain vihamielinen. 

Aura tutustuu saariston kirkkoherraan Camillaan ja Henri aina mantereelta töiltään päästyään paikalliseen Timoon, joka auttaa uusia tulokkaita tutustumaan saareen, saaristoon ja omaan taloonsa. Aurasta ja Camillasta tulee läheisiä toisilleen. Auralla on sisko (Tiina), joiden suhde on kinkkinen. Aikuisten sisarusten äiti on vanha ja sairas, joka tarvitsee huolenpitoa, jota Tiina ei jaksa tai halua tarjota äidilleen.

 Saari on erityksissä, mutta saariston luonto ja erityisesti ketut pitävät Auralle seuraa. Auran astronomiaan liittyvä väitöskirja viivästyy ja kevät tuo mukana raskaita henkilökohtaisia menetyksiä. 

Henrin ja erityisesti Auran saaristoelämää järkyttävät outo vierailija, joka tappaa kettuja, joihin Aura ja Camilla ovat kiintyneet. Jännitysmysteeri ikävästä tyypistä selviää kirjan lopussa. Loppu aukeaa myös lempeäksi rakkaustarinaksi ja kirjasta ei jää ikävä tuntu lukijalle. 

Kirja oli nopeasti luettu ja jännittävästi etenevä. Kielikuvat ja kerronta paikoitellen kompuroivat, mutta kokonaisuutena oikein mukava kirja luettavaksi. Saaristoelämä näyttäytyi rankkana luonnon ja ihmiskontaktien armoilla elämisenä. Hiekankantajat ihmisiin, jotka toteuttavat Auran unelmaa omasta hiekkarannasta heidän kotisaarellaan, jota kutsutaan Kettusaareksi. Ihmettelin kirjassa jääkarhuja saaristossa, jossa on vahva ruotsinkielinen asujakunta. Lähimmät jääkarhut löytyvät Venäjän pohjoisosista.


Teksti ja kuva: Heidi Kusmin-Bergenstad

Kirja lainattu kirjastosta. 

Teos kustantamo 246s. Julkaistu 2017. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s