Joel Haahtela: Mistä maailmat alkavat

Kirjan tarina kietoutuu Visan taiteilijaksi kasvamisen ympärille suomalaisen modernismin ja myöhemmin taistolaisuuden ilmapiireissä. Visa on helsinkiläinen nuori, joka kasvaa työläisessä ympäristössä äitinsä kanssa. Visa tekee iltaisin töitä elokuvateatteri Gloriassa paikannäyttäjänä ja yhtenä iltana hän tulee nähneeksi Vincent van Goghista kertovan elokuvan, joka tekee häneen syvän vaikutuksen. Visa haaveilee taidemaalarin elämästä ja aloittaa piirtämällä kunnes vähitellen pääsee kehittämään taitojaan vapaassa taidekoulussa iltaoppilaana ja myöhemmin taiteilijan ammattiin valmistavalla päivälinjalla. Taidekoulussa Visa tutustuu Tapioon ja he ystävystyvät. Myöhemmin Visa tutustuu Tapion sisareen Helmiin, joka pitää paljon kirjallisuudesta. Visan tie kulkee taidekoulusta opintoihin Bolognaan asti, josta palattuaan Visa alkaa valmistella ensimmäistä soolonäyttelyään. Koti-Suomeen palattuaan Tapiota ei enää ole ja yhteys nuoruuden rakkauteen Helmiin on katkennut.

Joel Haahtela. Mistä maailmat alkavat ( Otava 2017 301s.)

En halua paljastaa tämän enempää juonesta ja kirjoitankin mieluummin muista kirjan herättämistä ajatuksista. Visan tarina kulkee ensituntumalta lineaarisena kasvukertomuksena taiteilijaksi modernismin, kotimaisen avantgarden ja taistolaisuuden kanssa rinnakkain. Visa ei kuitenkaan löydä itseään näistä tyylisuunnista vaan katsoo menneeseen ihannoiden Vincent van Goghia, Giottoa, Rembrandtia ja pelkistettyjä hiljaisen vahvoja esineasetelmia tekevää Morandia. Näiden avulla Visa etsii taiteesta ja kuvauksen kohteista kätkettyjä elementtejä, salaisuutta pinnan alta. Tämä asenne taiteen historiaan ja tarkoitukseen tekee Visasta ulkopuolisen omana aikanaan, mutta hän pysyy uskollisena tyylilleen ja totuuden etsinnälle. Visa rakastaa vanhemman taiteen kauneutta eikä taivu avantgardistisiin eikä yhteiskunnallisiin saati poliittisiin keinoihin kuvataiteilijana. Avoimesti julistava poliittinen taide on myös minulle kirjan päähenkilön tavoin hieman vieraannuttavaa, vaikka ymmärrän sen merkityksen mielipiteen äänekkäänä ilmaisuna. Ihmisestä ja näkemisen sekä olemisen tavoista voi mielestäni oppia myös tyynemmällä otteella sivustakatsojana palaamalla menneeseen ja ottamalla siitä oppia tehden siitä omanlaista omalle ajalle ja ajattelulle sekä tunne-elämälle sopivaa. Ympäristön kanssa voi kommunikoida monella eri tapaa.

Visan tarina sulkeutuu kirjan loppua kohden kehämäisesti. Hän palaa vanhuksena lapsuutensa kuviin ja muistoihin. Alkukauden ihmisyyden piilottuneita kerroksia etsivä piirrosviiva vaihtuu eletyn elämän tuomiin väreihin.

Haahtelan rakentama kertomus etenee Visan elämän pituisella aikajanalla veden pinnan koskettamisen jälkeisinä keveinä paineaaltoina. Jotkin kehät kohtaavat aiemmat ja toiset jatkavat matkaansa hiljaisuuteen. Kieli on selkeää ja jokaisessa kappaleessa on kauniita ja syventäviä ajatuksia taiteen merkityksestä ja sen tekemisestä. Minulle kirjan parasta antia oli kaikenlainen taidepuhe. Pidän paljon kuvataiteesta vanhasta moderniin avantgardistisia tahtotiloja ja nykytaidetta kaikessa monipuolisuudessaan unohtamatta.

 

Teksti ja kuva: Heidi Kusmin-Bergenstad

Kirja lainattu kirjastosta

Lisään kirjan Helmetin lukuhaasteessa kohtaan 29: Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia. Haluaisin osata piirtää. Värileikkejä ja erilaisia sommitelmia tykkään tehdä, mutta viivan hallitseminen on minulta hukassa ja maalaamisen tekniikat vieraita.

Helmetin lukuhaasteen aiempia tekstit:

Runojen lukeminen lisää hyvinvointia – Helmetin lukuhaaste!

Karusellihevosesta Neuvostoliittoon ja sananen kiinalaisista lohikäärmeistä – Helmetin lukuhaaste!

Helmetin lukuhaaste! – Puoliksi suunniteltu on valmiiksi unelmoitu

Helmetin lukuhaaste!

Ja joitakin näyttelyajatelmiani:

Abstraktit ekspressionistit ja Paul Nash

Taide on käsityötä ja kumpaan hukkuisit mieluummin: villalankaan vai muoviin?

Tommi Toija: Mutatis Mutandis

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Joel Haahtela: Mistä maailmat alkavat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s