Karusellihevosesta Neuvostoliittoon ja sananen kiinalaisista lohikäärmeistä – Helmetin lukuhaaste!

Helmet-lukuhaaste 2017 on lähtenyt mukavasti käyntiin. Olen tehnyt joitakin lukusuunnitelmia, mutta tiedän, että tulen lukemaan kirjoja edelleen ihan oman fiiliksen pohjalta ja jälkeen päin tsekaten sopisiko kirja lukuhaasteen.Lukupinoni on kasvanut. Lukupino ei kuitenkaan voi olla stressin aihe vaan onnellisuuden lähde.

Tässä näitä tulevia lukukokemuksia. Osalle on paikka varattuna lukuhaasteessa ja osalle ei.
Ja alla kolme kirjaa, jotka ovat täyttäneet mielikuvani lukuhaasteeseen minulle sopivista kirjoista.

Lukuhaaste 44 – Kirjan kannessa on eläin: Peter Sandström: Laudatur

Vahva aloitus uudelle vuodelle ja ensimmäinen virallisesti hyväksymäni kirja Helmetin lukuhaasteeseen. En ole aiemmin lukenut Peter Sandströmin kirjoja, mutta tiedän, että Laudatur ei tule jäämään viimeiseksi. Teksti, henkilöhahmot ja tarina veivät mennessään. Olin lukenut kirjan loppuun kuin huomaamattani.

Kirjan päähenkilö Peter (!) on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Hän kuitenkin kohtaa lapsiaan ja vaimoaan varsin vähän ja useimmiten kodin ulkopuolella. Eräänlaisia kohtaamisia ovat myös vaimon ja erityisesti pojan seuraaminen näiden puhellessa ja kulkiessa unissaan. Peter on ammattikirjoittaja ja runoudella tuntuu olevan erityinen merkitys hänen elämässään. Eräänlaisella runoilijan otteella Peter tuntuu suhtautuvan ympäristöönsä ja ihmisiin. Hän vaikuttaa sisäisesti hyvin aktiiviselta pohtijalta ja havainnoijalta, mutta ulos päin ei anna itsestään kovinkaan paljon. Ikään kuin Peter tarkkailisi ympäristöään ja läheisiään olematta täysin läsnä läheistensä elämässä.

Laudatur kuljettaa lukijaa Peterin ajatusmaailmaan hänen muistojen ja kokemusten kautta. Kirjassa tutustutaan Peterin lisäksi hänen vanhempiinsa erityisesti takaumissa 1980-luvun loppupuolella Peterin ja tämän siskon lapsuuden kodin maisemissa. Nykyhetkessä tutuimmaksi tulee hänen entinen pomonsa, erikoinen vanhan ajan akateeminen mies. Vaimo ja lapset jäivät minulle lukijana etäisiksi, mutta tämä tuntui toimivalta kerronnalliselta ratkaisulta tuoda esille Peterin suhde heihin. Ketä he ovat?

Peter vaikuttaa vieraalta omassa elämässään. Tarinan edetessä hän kasvaa tai havahtuu tähän ulkopuolisuuden tunteeseen. Kirjan voisi ajatella kertovan yksinäisyydestä ja rakkaudesta ja näiden kaipuusta. Laudatur ei ole kuitenkaan mikään synkkä kirja. Kertojan havainnot ovat usein positiivisen oivaltavia. Kerronta on ajoittain hyvin hauskaa tai vähintäänkin se sai minut hymyilemään. Hiljaisia hetkiä oli myös.

Kirjan tarina kulkee eteenpäin kahdessa ajassa: nykyhetkessä ja menneisyydessä, jolloin Peterillä oli vielä morsian ja ”elämä edessä”. Samoissa takaumien tunnelmissa Peter kuitenkin oppii vanhemmistaan kenties enemmän, mitä olisi toivonut. Suhde vanhempiin on lämmin koko tarinan ajan, vaikka nämä tuntuvat sekoavan yhden kesän aikana yhdessä ja omilla tahoillaan. Ajoittain tuli sellainen olo kuin Peter tarkkailisi näytelmää tai puskafarssia omista vanhemmistaan.

Kerronnan aika venyy, kun jotakin merkittävää tapahtuu. Hetkestä tulee tunteiden, tekojen ja valintojen summa. Aika voi pysähtyä kuviin ja kohtauksiin, jotka ovat toisteisia kuin seuraisi karusellin liikettä. Jotkin asiat toistuvat sukupolvien ketjussa aina uudestaan ja jotkin asiat voi muuttaa suhtautumalla niihin toisin tai näkemällä ne uudella tavalla.

Lukuhorkka päättyi kiitokseen.

Peter Sandström: Laudatur (2016, S&S, 228s.)

Lukuhaaste 34 – Kirja kertoo ajasta, jota en ole elänyt. Vladimir Majakovski: Pilvi housuissa

Olen syntynyt aikana, jolloin Neuvostoliitto oli vielä olemassa, mutta en ollut olemassa kun Vladimir Majakovski kirjoitti tekstejä agitaation hengessä Neuvostoliiton kansojen uskon vahvistukseksi uuteen poliittiseen järjestelmään. Pilvi housuissa –kokoelma on tenhokas, suorapuheinen, tarkka ja vaativa. Se jää odottamaan suorakatseisesti lukijaansa tekemään ratkaisuja ja muodostamaan tietynlaisia mielipiteitä. Tästä huolimatta kokoelman runoissa ei ollut minulle mitään hurmoshenkistä tai erityisen ylitse ampuvaa. Runot eivät ole latteita vaan kiinnostavia ja kieleltään rikkaita.

Erityinen huomio kiinnittyi minulle kuitenkin Majakovskin esseeseen Kuinka säkeitä valmistetaan. Kun siitä karsii tietyt neuvostopropagandan sävyt ja viittaukset, niin se toimii mielestäni edelleen hyvänä ohjepohdintana runoilijoille ja sellaisiksi haluaville. Ja jos ajankuva ja futuristisen neuvostorunoilijan ajatusmaailma kiinnostaa, niin tämä on varsin hyvä teksti tutustua.

Kirjoitin Majakovskin esseestä tiivistelmänomaisen tekstin, jonka julkaisin muutama päivä sitten Instagram-tililläni (hforhelsinki).

Kuinka säkeitä valmistetaan? (Vladimir Majakovskin poetiikkaa mukaillen)

Kieli elävästä elämästä, puhekieli ok, romukoppaan trokeet ja sen sellaiset. Runolla on oltava sosiaalinen tilaus (miksi tai mitä varten runo kirjoitetaan). Kirjoittamista voi tapahtua sanojen ja säkeiden kuumehoureessa, mutta se on aina muokattava jälkeenpäin. Muistikirja on tarpeellinen. Ja sateenvarjo, jos haluaa kirjoittaa sateessa. Valmiita säkeitä kannattaa valmistaa ja pitää varastossa.

Runoja kirjoitetaan sanoja etsien, luoden, soveltaen ja päämäärätietoisesti. Runoja on muokattava. Unesta voi nousta oivalluksia, mutta aiheiden pääpaino on elävä elämä ja oma aika. Riittävä etäisyys ajallisesti (esim. vappurunot kirjoitetaan joulun tienoilla) ja lokaalisesti (esim. hiljaisuudesta voi kirjoittaa melun keskellä). ”Aikaa tarvitaan myös tuotteen kestävyyden kokeilemiseen.”.

Rytmin keskeisyys: energia runolle. Kuulijakunnan huomioiminen (puhuttelut, äänensävy). Lopetuksen on jäätävä elämään esim.

”Ei tässä elämässä kuolla vaikea / vaan vaikeinta on luoda elämää!”

Runotuotantoja on opiskeltava laaja-alaisesti, (sana-)aineksen ja käsittelytapojen uutuutta pohdittava. Runojen tuottaminen on päivittäistä työtä. Ei ole helppoa hommaa, mitä monet voivat luulla. On ymmärrettävä MIKSI kirjoittaa ja ei kirjoitella kirjoittamisen takia (tai maineen ja yleisön vanhanaikaisten mieltymysten tähden). On elettävä elämää, josta tulee aiheita ja syyt kirjoittaa. Runojen kirjoittamista on harjoiteltava ja menetelmien harjaannuttaminen tekee ammattilaisen. Tietoisuus siitä, että runoilijan ympäristö vaikuttaa tuotettuihin teksteihin ja runoilijan tulee valuttaa runokielensä arkiseen elämään.

”Eikä siinä kaikki. Joukkojen valistamisesta vastaavien elinten pitäisi siivota opetuksesta vanhat esteettiset rojut tiehensä.”

Vladimir Majakovski: Pilvi housuissa ja muita runoja sekä essee ’Kuinka säkeitä valmistetaan’ (julkaistu 1969, runoja vuosilta 1913-30, Tammi, 150 s.)

Lukuhaaste 38 – Kirjassa mennään naimisiin: Dragon Tales

Kirja on käännöskokoelma englanniksi lohikäärmetarinoita Kiinan keisariajalta nykyaikaan. Tarinat ovat lyhyitä, fantastisia ja myyttisiä. Kokoelma pitää sisällään 35 lyhyttä kertomusta, joita luin muutaman tarinan nipuissa.

Heti alkuunsa kannattaa unohtaa länsimaisille kenties tutumpi tultasyöksevä, kultaa haaliva ja neitoja ryöstelevä lohikäärme. Kiinalainen lohikäärme on mahtava valtias (kuningas), viisas, oikeudenmukainen, arvovaltainen ja hänen maalliset aarteensa ovat kaikkea muuta kuin kultaa. Joissakin kertomuksissa lohikäärme on kuitenkin myös pitkävihainen ja sokea omalle vallalleen. Kiinalaiset lohikäärmeet asuvat vedessä (joet ja meret) ja tuovat sateen ihmisille. Ne voivat ottaa erilaisia hahmoja ja kertomuksissa lohikäärmeet ovat usein muuttuneet ihmisiksi tai eläimiksi. Näissä muuttuneissa olomuodoissa lohikäärmeet joko ajautuvat tai sitten valitsevat toimia ihmisten keskuudessa.

Aika monessa tarinassa lohikäärmekuninkaat naittavat tyttäriään moraalisesti ansiokkaille ihmisnuorukaisille ja lohikäärmeprinsessatkin ovat hyvin rakastuneita heihin. Avioliitto lohikäärmeprinsessan kanssa takaa rikkaan ja menetyksellisen elämän maanpäällä tai hyvän elämän lohikäärmeiden valtakunnassa. Lohikäärmeprinsessat eivät kuitenkin ole passiivisia vaan usein aktiivisia toimijoita, kekseliäitä ja tekevät omapäisiä valintoja.

Kertomukset pitävät sisällään fantastisia seikkailuja, parantavia helmiä, taivaallisia juhlia, ihmisten ongelmista välinpitämättömiä jumalia ja eri tavoin eksyneitä ihmisiä ja lohikäärmeitä. Tarinat lienevät myös opettavaisia syntykontekstinsa mukaiseen oikeanlaiseen elämään, jossa keskeistä on perhe ja yhteisöstään huolehtiminen oman edun tavoittelun sijasta. Itsekkäille ja ahneille käy huonosti. Osa kertomuksista on hyvin hauskoja ja osa alkuperätarinoita kertoen miten jokin joki tai vuori on syntynyt tiettyyn maisemaan.

Kaiken kaikkiaan kiinnostava lukukokemus!

Dragon Tales (2005, Panda Books, 245 s.)

Teksti ja kuvat: Heidi Kusmin-Bergenstad

Kirjat lainattu kirjastosta.

Lisätietoja lukuhaasteesta täältä (Helmet.fi)

Aiemmin aiheesta kirjoiteltua tässä blogissa:

Helmetin lukuhaaste!

Helmetin lukuhaaste! – Puoliksi suunniteltu on valmiiksi unelmoitu

 

Helmet-lukuhaasteen edistyminen:

 1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis
 2. Kirjablogissa kehuttu kirja
 3. Suomalainen klassikkokirja
 4. Kirja lisää hyvinvointiasi
 5. Kirjassa liikutaan luonnossa
 6. Kirjassa on monta kertojaa
 7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja
 8. Suomen historiasta kertova kirja
 9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja
 10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis
 11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja
 12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja
 13. Kirja ”kertoo sinusta”
 14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
 15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen
 16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja
 17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista
 18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa
 19. Yhdenpäivänromaani
 20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö
 21. Sankaritarina
 22. Kuvitettu kirja
 23. Käännöskirja
 24. Kirjassa selvitetään rikos
 25. Kirja, jossa kukaan ei kuole
 26. Sukutarina
 27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja
 28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan
 29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia
 30. Kirjan nimessä on tunne
 31. Fantasiakirja
 32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta
 33. Kirja kertoo Intiasta
 34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt Majakovski: Pilvi housuissa
 35. Kirjan nimessä on erisnimi
 36. Elämäkerta tai muistelmateos
 37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta
 38. Kirjassa mennään naimisiin Dragon Tales – kokoelma lohikäärmekertomuksia
 39. Ikääntymisestä kertova kirja
 40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä
 41. Kirjan kannessa on eläin Sandström: Laudatur
 42. Esikoisteos
 43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään
 44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta
 45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja
 46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja
 47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
 48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän
 49. Vuoden 2017 uutuuskirja
 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

 

 

 

 

 

 

 

4 vastausta artikkeliin “Karusellihevosesta Neuvostoliittoon ja sananen kiinalaisista lohikäärmeistä – Helmetin lukuhaaste!

 1. Päivitysilmoitus: Runohaaste! | KosminenK

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s