Han Kang: The Vegetarian

Istuin hetken hiljaa lukiessani kirjan viimeisen lauseen. Tätä tapahtuu silloin, kun en lue tarinallisesti helposti sulkeutuvaa teosta. Kirjailija toisin sanoen ei ole päättänyt puolestani mitä henkilöhahmoista ja heidän toiminnastaan kirjan sivuilla tulisi ajatella.

*

Eräänä päivänä miehelleen ja perheen jäsenille tulee yllätyksenä kuinka Yeong-hye lopettaa lihan syönnin. Yeong-hye on nähnyt unta ja hän on vakuuttunut mahdollisuudestaan muuttua puuksi. Prosessi on väkivaltainen Yeong-hyen ihmiskeholle tämän lopulta näännyttäessä itsensä kuoleman rajalle. Kirja tarjoaa kuitenkin myös kauniita, hiljaisia ja herkkiä kohtauksia.

Kirja jakaantuu kolmeen osaan: The Vegetarian, Mongolian Mark ja Flaming Trees, joissa seurataan kuinka aviomies ja lapsuuden perhe laajemmin, Yeong-hyen sisaren In-hyen aviomies ja In-hye kohtaavat Yeong-hyen. Aviomies katsoo vaimoaan etäisesti ja utilitarisesta näkökulma. Vaimo on rikki ja näin ollen hyödytön. Mies eroaa vaimosta tämän jouduttua psykiatriseen hoitoon. In-hyen aviomiehen versiossa Yeong-hye on kiehtova, johon saa yhteyden rakastelemalla tätä kehoissa, jotka on maalattu aistillisesti kukin ja kasvein. Kolmannessa osassa seurataan In-hyen silmin ja muistoin sisarensa asteittaista menettämistä.

*

Mistä kirja kertoo? Sen voi nähdä mielisairauden ja anoreksia kuvauksena. Yeong-hyen inho omaa kehoaan kohtaan ei kuitenkaan ole kiinni laihduttamisen pakossa vaan hänen kehonkuvansa ei vastaa todellisuutta (hän ei halua olla eläin tai ihminen vaan puu).

The Vegetarianin yhdeksi teemaksi voisin nähdä myös halun ja pakkomielteen. In-hyen videotaiteilija-aviomies ylittää monia rajoja pakkomielteestä Yeong-hyen syntymämerkiin, joka muistuttaa sinistä kukkaa sekä hänen monella tapaa tavoittelemattomaan olemukseen.Myös Yeong-hyen itseensä kohdistuva arborismi on pakkomielteistä.

Kolmessa tarinassa halu ei kertaakaan ole täysin yhteisesti jaettua vaan kohdistuu sopimattomalla tavalla vääräksi pidettyyn kohteeseen. Ihmisestä ei voi tulla puuta ja vaimon siskon naiminen ei ole yleisesti hyväksyttyä.

Kirjan voi nähdä myös väkivallan kuvauksena toiseutta kohtaan. Yeong-hye ei vahingoita ketään tai mitään, mutta häntä kohdellaan kaltoin huomioimatta hänen poikkeavaa ruumiinkuvaansa. Toisaalta Yeong-hye kohtelee omaa kehoaan väkivaltaisesti näännyttämällä itsensä uskoen, että hän ei tarvitse ruokaa vaan ainoastaan auringon valoa ravinnokseen.

*

Tässä joitakin nostoja teemoista ja katkelmallisista ajatuksista, joita The Vegetarian minussa lukukokemuksena herätti. Haluan lukea kirjan vielä uudestaan riittävän etäisyyden kuluttua.

Teksti ja kuva: Heidi Kusmin-Bergenstad


Han Kang: The Vegetarian2016 Portobello Books, käännös koreasta englanniksi: Deborah Smith, 183 s.